2014. március 14., péntek

Rendhagyó bejegyzés - Otthoni Munka

Otthon végezhető munka: Mindenki ezt akarja...vagy mégsem?

Nem tudjuk kikerülni az otthoni munka lehetőségét, hiszen annyi csatornán ömlik ránk a sok jobbnál jobb ajánlat, hogy kénytelenek vagyunk foglalkozni a témával - akár elméleti szinten is. Az itt olvasható leírások tapasztalatokon alapuló észrevételek. Célunk, hogy az otthoni munkát keresők számára egy viszonyítási pontot jelentsenek, óvatosságra intsenek, és nem utolsó sorban szórakoztassanak.

1.0. Megszületik a vágy

Annyira bosszantó, amikor a főnököd (munkáltatód) mondja meg hogy mit, mikor, és hogyan tegyél. Ráadásul meghatározza, hogy ezért mennyi fizetség „jár” Neked. Sokszor kerülsz összetűzésbe a munkahelyeden a „műszak vezetővel”, hogy a „nem túl kedves” kollégákról ne is beszéljünk. Egyre ritkábban tudsz kimenni szünetre, bezzeg a Pista be se jár dolgozni. Biztosan csókos. Nem könnyű így az élet, pláne hogy sokszor okoz problémát, hogy a kiadásokra szükséges pénzösszeget megteremtsd. Logikusnak tűnik, hogy valamilyen otthoni munkával egészítsd ki a kereseted, és később - ha beindul a biznisz - talán otthagyhatod a munkahelyedet is - a kétkedő rokonok, kollégák, ismerősök, és a Pista legnagyobb megrökönyödésére - és nem utolsó sorban önmagad igazolására.

1.1. Otthoni munka lehetőségek - széles a választék!

A legendás "borítékolás"

Aki otthoni munkavégzésre vágyik, kezdésnek többnyire borítékolást (bármit is jelentsen ez..), gyöngyfűzést és hasonlóan egyszerű lehetőségeket lát lelki szemei előtt. Azon túl, hogy mindannyian ismerjük már ezeknek az otthoni munkáknak a realitás tartamát, nem túl magas kereseti lehetőségekre számíthatunk. Statisztikailag a lakosság 60%-a több mint 5 alkalommal "fektet pénzt" ilyen és hasonló lehetőségekbe (a sorozatos kudarcélmény ellenére), míg végre feladja az otthoni munka keresésének ezt a módját. Előfordulhat, hogy olyan lehetőségbe botlunk, ami valóban pénzt hoz a konyhára, azonban ezek olyan tevékenységek, melyek nem kifejezetten a kreativitásunkon alapulnak (determinált feladat). Ebből következik, hogy nem valószínű hogy egy minimális bevételi szintet túl lépjünk, viszont cserébe tényleg nem lesz szabadidőnk - amihez mindezek ellenére makacsul ragaszkodunk. 

Internetes munka - a pénz már széles sávon jön!

"...Dolgozz otthon, kényelmesen! 2 hét alatt megtanulható otthonról végezhető távmunka, csak  internet, mikrofon és ingyenes skype szükséges hozzá! Nem kell többé a sárga csekkek miatt aggódnod! Sikeres lehetsz, dönts most, váltsd valóra az álmaidat! További infó: ..."

Egyre többször futhatunk ilyen, és ehhez hasonló lehetőségekbe/ajánlatokba. A borítékolás feltalálása óta nagyot léptünk előre az otthoni munkát kínáló piacon. Minek nekünk boríték, vagy gyöngy, ha itt van nekünk az internet. Kevés szerencsés otthoni munkát kereső ember van ma Magyarországon, aki átlátja az analógiát a borítékolás és az internetes ajánlatok között.

Az interneten - főként ingyenes hirdetési oldalakon, közösségi portálon blogon, e-mail üzenetben- található ajánlatok variációi végtelenek, azonban jól felismerhető sémán alapulnak ( többek között az a tény, miszerint mindennemű képzettség vagy szakismeret/nyelvismeret nélkül végezhetőek). Tapasztalatok alapján, igen ritkán vezetnek valódi bevételi forráshoz, és a legtöbb esetben  akár jelentős anyagi veszteséget is elkönyvelhetünk.

Példának okáért megemlítjük azt a gyakori „trükköt”, amivel a legtöbbeket megkárosítanak az internetes munka lehetősége címén. Általában ingyenes, reklámra klikkelős, adatlap kitöltős és ezekhez hasonló tevékenységek által lehet virtuális(!) bevételt elérni, ami egy bizonyos összeghatár elérése után fizethető ki a "munkavállaló" részére, ismert online rendszeren keresztül- Authorize.Net, PayPal, Google Wallet. Ekkor a „munkaadó” egy előzetes díjat kér (regisztrációs, adminisztrációs, banki költség, stb.), mielőtt átutalná a lázas kattintásokkal megkeresett pénzünket. A folytatást mindenkinek a fantáziájára bízzuk. A helyzetet súlyosbítja az u.n. Affiliate (Ajánlói) rendszer, ami az ajánlat továbbküldéséért további bónuszokkal kecsegtet. Így viszonylag rövid idő alatt igen sok emberhez jut el egy ilyen „ajánlat”, míg be nem bizonyosodik az esetleges turpisság. Ekkor persze új néven, új szárnyra kap az évezred lehetősége...

Van remény! ha oly kevés is...

Ezen a ponton kell említést tennünk azokról a legálisan otthon végezhető munkákról, amik többnyire külföldi weboldalakon kínálnak programozói, és egyéb IT területen végezhető fejlesztői tevékenységet. Itt valós munka és valós fizetés van, természetesen az ehhez szükséges magas képzettséggel, nyelvtudással, és elhivatottsággal karöltve. Az otthoni munkához fegyelemre, képzettségre, motiváltságra van szükségünk, hiszen "nem liheg a főnök a nyakunkba". Ez sajnos olyan keveseket érinthet, hogy jelen cikkünkben nem kívánunk bővebben kitérni rá. Na jó, aki mégis ragaszkodik hozzá: http://hu.wikipedia.org/wiki/LinkedIn

MLM, Pilótajáték, HYIP vagy amit akartok

Vigyázat, csak erős idegzetűeknek!

Legtöbbünk fejében az MLM és a pilótajáték fogalma a mai napig összefonódik, és valami olyan tevékenységet takar, aminek „nem lehet jó vége”. Annak ellenére, hogy az MLM tevékenységet nem bünteti a törvény (vagyis legális tevékenység), viszont a pilótajátékot igen (akár börtön büntetés is lehet a vége), a kereset kiegészítés és a munkahelyünk lecserélése még nem kerül hozzánk feltétlenül közelebb. A 90-es évek családi bemutatójától eljutottunk az interneten elérhető Arany, Tőzsdei, Kommunikációs, és Egészséges Wellness ipar befektetéseihez/munka lehetőséghez. Nem célunk valamennyit bemutatni, azonban tény, hogy ez a fajta mellék kereset legtöbbször a tehetős emberek szórakozása (a részvételi feltételek miatt). Persze itt is csak akkor sikerül bevételt elérni, ha legális MLM tevékenységet választunk - ez a tevékenység azonban sok munkával jár, ezért nem túl szimpatikus (ez a videó nagyon jól szemlélteti azt a negatív sztereotípiát, ami ezzel az értékesítési formával egybeforrt).

Sokkal vonzóbb lehet a HYIP, avagy pilótajáték. A HYIP (High-yield investment program) 
Magas hozamú befektetési programot jelent, és igen ritkán hozza a tőle elvárt magas eredményeket. Ezek a programok sokszor hivatkoznak a Deviza kreskedés (FOREX), vagy egyéb ismert és legális Tőzsdei ágazatokra is. Tény, hogy otthoni munkának kiváló, sőt dollár milliókat is hozhat hónapok, évek alatt. Persze csak akkor ha mi indítjuk a programot. Ez esetben jól jöhet megtanulni egy pár angol kifejezést, amivel később az FBI-nak mesélhetünk korszak alkotó üzleti vállalkozásunk indításának körülményeiről.

A túl szép ahhoz hogy igaz legyen kifejezés, ebben az esetben különös stabilitással állja meg helyét.

Sokszor ez az a holtpont, amikor a műszakvezető, a kollégák, és a körülmények ismét „elviselhetővé” válnak - legalábbis látszólag.


Vállalkozás - akik már komolyan gondolják

Nagyszerű dolog vállalkozni. Készek vagyunk valódi, értékes munkát befektetni az elérni kívánt eredmények érdekében. Megértjük azt a tényt, hogy egymagunknak kell helytállni, és gyakran jelentős külső támogatás nélkül kell pozitív mérleget elérnünk. Sajnos a legtöbb otthoni munkára vágyakozó személy ezt a tényt nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudja elfogadni, feldolgozni.

Egy vállalkozás elindítása (az ötlettől az első profit realizálásáig) szerepet kaphat a kreativitásunk, hiszen ki kell találni mit csináljunk, hogyan teremtsük elő a kezdő tőkét, kinek értékesítsük termékünket/szolgáltatásunkat, milyen adózási formát válasszunk, stb. A kezdeti nehézségek ellenére, a megfelelő hozzáállás és kitartás meghozhatja gyümölcsét, főként ha motivációként jelenlegi munkahelyünk leváltását használjuk (amennyiben ez a célunk). Sokat segíthet a pozitív jövőképbe vetett szilárd hit, és állhatatosság is (ezek a képességek megtanulhatók és folyamatosan fejleszthetők). Ez a fajta hozzáállás nagy előrelépést jelenthet a "borítékolási" és "internetes" ambíciónkhoz viszonyítva, ezért már a gondolatért megérdemlünk magunktól egy váll veregetést!

1.2. Konklúzió: Akkor most van otthoni munka, vagy nincsen?

Van is, meg nincs is. Ahogyan a legtöbben szeretnénk: nincs. Ahogyan néhányan hajlandóak tenni érte, tanulni, fejlődni: van. Tapasztalatok bizonyítják, miszerint nem mindenki alkalmas otthoni munka végzésére, vállalkozás működtetésére. Persze jó eljátszani a gondolattal, pláne amikor a főnök elviselhetetlen formájú aurát kezd növeszteni, és ránk száll. A legtöbb esetben az ötletet, gondolatot nem követi tett, és vissza süllyed a tettvágy a mindennapok rutinjába, alámerül a tennivalók véget nem érő tengerébe, és minden megy tovább, a megszokott, bevált mederben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése